Veel mensen met het syndroom van Asperger hebben moeite zich te concentreren tijdens het werk, omdat ze niet goed kunnen filteren.

Ook zijn veel Aspergers overgevoelig voor geluiden.

Sleepmate
Een tijdje terug liep ik - zelf ook een echte Asperger - tegen een produkt aan waar ik nog nooit van had gehoord, de Sleepmate van Marpac. Het principe is heel simpel en ik weet zeker dat er Aspergers zijn die zelf ook wel eens zoiets geprobeerd hebben. Het apparaat doet eigenlijk niets meer dan een ruisend geluid maken. Dit is een monotoon 'effen' geluid. Het overstemt 'piek-en-dal' geluiden, zoals een snurkende partner, verkeersgeluiden en alle andere geluiden waar een Asperger last van kan hebben.

Slapen en werken
Het is oorspronkelijk bedoeld om in de slaapkamer te zetten. Daar bevalt hij mij heel goed, maar ik heb er nog een ander doel voor gevonden, namelijk tijdens het werken. Zelf ben ik webdesigner en fotograaf en zit ik veel achter de computer. Aangezien ik niet kan filteren hoor ik alle buitengeluiden. Wanneer ik de Sleepmate naast me heb staan ruisen overstemt hij deze geluiden grotendeels en is het voor mij daarmee een heel fijn alternatief voor het werken met oordopjes in. In een kantooromgeving kan ik me voorstellen dat een Asperger hier ook veel baat bij heeft. Daarnaast is het geluid ook niet storend voor neurotypische collega's.

Modellen
Er zijn twee typen van de Sleepmate, het eenvoudige model van € 89,- en een geavanceerd model van € 145,-. Ik zou iedereen met Asperger het  geavanceerde model aanraden, omdat je hier zelf de toonhoogte kunt regelen, zodat je een prettige bromtoon krijgt. Voor mij zelf werkt alleen één bepaalde toon. Hoger of lager irriteert juist weer.
Het gevanceerde model beschikt ook nog over andere geluiden, zoals een ruisende zee, regen en bliksem e.d., maar die hebben juist weer 'piek-en-dal', zodat die niet geschikt zijn. Hij heeft ook een hoger volume-niveau t.o.v. het instapmodel.
Verder kun je een externe box aansluiten (in mijn optiek niet nodig) en wat wel handig is: er zit een timer op, zodat hij zichzelf na 60 minuten uitschakelt. Je kunt hem ook de hele nacht aan laten staan.

Aanrader voor Aspergers
Voordat ik dit apparaat had zette ik soms de stofzuiger aan tijdens het werken of een zoemende ventilator 's nachts. Dit is toch wat handzamer, makkelijker én leuker.

Wat mij betreft een aanrader voor alle Aspergers en voor een mooie prijs.

De Sleepmate is via internet verkrijgbaar op www.slaap-lekker.nl.

 

sleepmate basisModel van € 89,-

sleepmate marsonaGeavanceerd model van € 145,-